Zemiakarstvo pod Tatrami je v recesii, výmera množiteľských plôch rapídne klesá

27.09.2005 Kežmarok

Spišská Belá 27. septembra (TASR) - Zemiakarstvo pod Tatrami je v recesii, v Popradskom a Kežmarskom okrese ich pestujú v tomto roku na rozlohe 1 047 hektáro...
Spišská Belá 27. septembra (TASR) - Zemiakarstvo pod Tatrami je v recesii, v Popradskom a Kežmarskom okrese ich pestujú v tomto roku na rozlohe 1 047 hektárov. Najvýraznejšie, až o 40 %, klesla výmera množiteľských plôch.

\"Pestovateľské plochy sa znížili na minimum a zemiakarstvu hrozí zánik. Je to celospoločenský problém. Dôvodom sú predovšetkým vysoké dovozy zemiakov, ktoré nezodpovedajú kvalite, a teda ich cena je podhodnotená, \" povedal pre TASR riaditeľ spoločnosti ATE Tatry v Spišskej Belej Milan Krajanec.
Spoločnosť hospodári na 3 000 ha poľnohospodárskej pôdy, z toho je 2 000 ha ornej. Napriek recesii od pestovania zemiakov neustúpila. \"V súčasnosti máme vysadené zemiaky na 60 ha množiteľských plôch. V budúcnosti, po dobudovaní pozberových liniek, plánujeme zvýšiť výmeru až na 100 ha, \" konštatoval riaditeľ. Podľa neho je problémom cena zemiakov, ktorá je na hranici rentability. Realizačná cena za kilogram je asi 5 korún. Pestovatelia musia zemiaky navyše strážiť proti zlodejom. V spoločnosti ATE Tatry začali strážiť zemiačniská v polovici júla.
Vedúci odrodovej skúšobne v Spišskej Belej Marián Tokár poukázal aj na nízku konkurencieschopnosť v rámci krajín Európskej únie. \"Slovenskí pestovatelia už nedostávajú dotácie ani na šľachtenie zemiakov, \" zdôraznil.
Riaditeľka Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho v Bratislave Anna Vikáriušová verí, že problémy zemiakarov sa podarí postupne vyriešiť. \"Sú súčasťou poľnohospodárstva. Problémy majú v súčasnosti všetci poľnohospodári a to tak v prípade neúrody, ako aj nadúrody. Zemiakarstvo je špeciálne ešte tým, že zemiaky nie sú riešené komoditne v EÚ. Podľa môjho názoru sa dajú riešiť komplexne, teda nie ako samotné zemiaky, ale ako súčasť podpory poľnohospodárskej výroby, pestovania plodín na ornej pôde a podobne, \" konštatovala. Vyjadrila názor, že rovnako spracovanie, obchod so zemiakmi a ďalšie technické náležitosti by bolo dobré v budúcnosti riešiť z ďalších fondov, či už štrukturálnych alebo podporných.
 

Vyberte región